maanantai 21. tammikuuta 2019

Tehtävä HIUSTEN VÄRIAINEET 21.1.2019

  1. 1. Mitä on melaniini? 
  2. - Hiussolut syntyvät syvällä ihonalaiskudoksessa karvatupen pohjalla sijaitsevan hiusnystyn pinnalla olevista "emosoluista". Hiusnystyn pinnalla on "emosolujen" lisäksi myös melanosyyttisoluja, jotka valmistavat hiuksen luonnollisen värin, melaniinin.
  1. 2. Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa? 
  2. - Melaniinia tuottavat hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut. Haarakkeiden avulla ne vievät melaniiniväriainetta kuitusoluihin.
  1. 3. Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa? 
  2. - Useimpien ihmisten geeniperimässä on tieto, joka ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon iän karttuessa. Geenit voivat ohjata melaniinintuotannon loppumaan tai vähentymään kuitenkin missä iässä tahansa. Tämä näkyy yksilöllisenä "harmaantumisena", joka voi olla nopeatempoista tai hidasta.
  1. 4. Mikä on vitiligo? 
  2. - Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa melanosyyttisolut eivät pysty tuottamaan melaniinia. Se näkyy värittöminä pälvinä ihossa ja sillä alueella kasvavissa hiuksissa. Vitiligohiuksen värjäämiseen pätee samat lainalaisuudet kuin harmaantuneiden hiusten värjäämisen.
  1. 5.Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen? 
  2. - Melanosyytit lopettavat melaniinin tuotannon iän karttuessa.
  1. 6. Hiuksissa voi olla kolmenlaisia erilaisia melaniinejaKuvaile niitä tarkemmin. 
  2. Rakeinen väriaine eli eumelaniini
  3. - Heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa jonka ihminen näkee ruskeana.

  4. Hajanainen väriaine eli feomelaniini
  5. - Heijastaa keltaista ja punaista valoa. Jos luonnolliset hiukset näyttävät auringonvalossa punaruskeilta, hiuksissa on runsaasti feomelaniinia. Punahiuksisilla ihmisillä feomelaniinin määrä on suurin.

  6. Sekamelaniini (eu- ja feomelaniinien ominaisuukksia)
  7. - Sekamelaniinien esiintymisestä ja etenkin niiden olemassaolon vaikutuksista värikäsittelyihin ei ole tutkimustietoa, ja onkin oletettavaa, että niiden mahdollinen olemassaolo ei vaikuta millään tavalla käytännön työhön, sillä kaikista hiuksista löytyy joka tapauksessa eu- ja feomelaniineja (harmaantuneita ja albiinohiuksia lukuun ottamatta).
  1. 7. Henna-kasvi on yksi hiuksen luonnosta saatava keinotekoinen väriaine. Millaista harmia se voi aiheuttaa värjäyksessä kirjan mukaan ja miksi? 
  2. - Hennavärjäyksen yhteydessä hiuksiin joutuvat metallit edistävät hapen vapautumista. Pahimmillaan tästä seuraa ennakoimaton määrä pysyviä happivaurioita.
  1. 8. Suoraväri -ainesosa on toinen kirjan mainitsemista keinotekoisista väriainesosista. Miten tunnistat suoraväriaineen 
  1. a.INCI -listan perusteella 
  2. - Tavallisimmat suoraväriainesosatyypit: blue 4, brown 6, yellow 13, orange 3, red 80, 2-nitro ja 6-nitro.
  1. b.koostumuksen ja olomuodon perusteella 
  2. - Se on yleensä yhdessä pullossa, eli se ei koostu sekoiteltavista ainesosista.
  1. 9. Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?
  2. - Shampoissa, hoitoaineissa tai muotoilutuotteissa jotka värjäävät hiuksia. 
  3. - Niin sanotuissa sävytteissä tai värivaahdoissa eli kaikissa sellaisissa värivalmisteissa, joihin ei lisätä hapettavia ainesosia.
  4. - Hapettumiseen perustuvissa värivalmisteissa, joita myydään usein nimikkeillä kesto- ja kevytväri
  5. - Vaalennusaineissa.
  1. 10.Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen? 
  2. - Sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriainesosat lähtevät pesussa kokonaan pois hiuksista. Sähkökemiallisesti kiinnittyviä suoraväriainesosia on kahdenlaisia: negatiivisesti varautuneita ja positiivisesti varautuneita. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiiniin positiivisesti varautuneisiin kohtiin, ja positiivisesti varautuneet suoraväriainesosat kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin.
  1. 11.Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi? 
  2. - Koska ne ovat värittömiä. Ne muuttuvat värillisiksi, kun ne päästetään reagoimaan hapen avulla.
  1. 12. Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita? 
  2. - Esiväriaineita käytetään hapettumiseen perustuvissa hiusvärivalmisteissa, joita myydään esimerkiksi nimikkeillä kesto- ja kevytvärit.
  1. 13. Mitä musta ”hennatatuointi” sisältää ja miksi se voi olla ottajalleen vaarallinen? 
  2. - Siinä useimmiten käytetty synteettinen hapettuva hiusväriainesosa, parafenyleenidiamiini, kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapettuviin väriainesosiin. Koska mustassa "hennatatuoinnissa" tämä väriainesosa jää iholle pitkäksi aikaa, se ehtii herkistää huomattavasti enemmän kuin sama ainesosa hiusvärin keskimäärin 30 minuutin vaikutusajalla. Mitä useammin ja pidempään henkilö altistuu kyseiselle ainesosalle, sitä todennäköisemmin hänelle voi syntyä allergia ainesosaa kohtaan.
  1. 14. Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli ”happivaurio” syntyy?
  2. - Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia, sitä ei voi enää palauttaa millään keinolla eikä sitä voi myöskään estää. 
  1. 15. Mikä värjäysmenetelmistämme aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi? 
  2. - Vaalennusainekäsittelyt, sillä vaalennusaineen sisältämät persulfaatit ovat tehokkaita hapenvapauttajia.
  1. 16. Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värittelyn (värjäyksen) yhteydessä? 
  2. - Kaikki hiuksen rikkisidokset katkeavat.
  1. 17. Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa? 
  2. - Happivauriot näkyvät hiuksessa kiillottomuutena, sähköisyytenä, hiusten tunnun karkeutumisena, hiusten helppona takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeana selvittämisenä. Pelkkä silmämääräinen tutkailu ei riitä, vaan on tunnusteltava hiuksia, tarkasteltava niiden valontaittokykyä ja eroja eri kohdissa hiuksia. Joskus happivauriot ovat hankala tunnistaa, koska useissa muotoilutuotteissa, shampoissa ja hoitoaineissa käytetyt ainesosat pinnoittavat hiusta tehokkaasti, jolloin hius tuntuu sileältä ja taittaa valon tasaisesti.
  1. 18. Miten otat huomioon happivauriot hiusten käsittelyissä? 
  2. - Hiuksen rakennevaurioiden määrän selvittäminen on tärkeää, kun arvioidaan värjäysmenetelmän valintaa, Jos arviointi ei ole totuudenmukainen, saattaa hiuksiin syntyä niin paljon uusia rakennevaurioita, että ne yksinkertaisesti hajoavat käsitelyn aikana, tai niistä voi syntyä venyvää "purukumimaista" proteiinimassaa käsittelyn jälkeen. Jos rakennevaurioiden arviointi on totuudenmukainen ja on syytä epäillä, ettei hius enää kestä yhtään happivauriota, voidaan asiakkaalle suositella sellaista värikäsittelyä, jossa hiuksia ei altisteta hapetuskäsittelylle, kuten suoravärjäystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutehtävä, digitaalinen portfolio

Nimi ja tuleva ammatti: Josefiina Riihinen, kampaaja Opintosi, omat vahvuusalueesi ja työkokemuksesi: Opintoihini kuuluu kampaajan ja partu...