maanantai 14. tammikuuta 2019

VÄRIOPPI -tehtävä ma 14.1

Etsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin 

1.Määrittele mitä on valo? 
Valo on sähkömagneettista säteilyä, joka etenee suoraviivaisesti ja hyvin nopeasti.

2. Määrittele spektri ja käsite ”väri”. 
Näkyvän valon spektri tarkoittaa valon aallonpituusalueen silmin nähtävissä olevaa värijakaumaa. 
Väri on auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa aaltomuotoista sähkömagneettista säteilyä eli valoa. Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituus.



  1. a. Mitä tarkoitetaan väriaistilla 
  2. Väriaisti eli värinäkö tarkoittaa monilla eliöillä olevaa kykyä erotella eri värejä toisistaan. Värinäkö on osa näköaistiaIhminen havaitsee sateenkaaren värit violetista punaiseen. Ihmisen värinäkö perustuu silmän verkkokalvon tappisoluihin. Niitä on kolmea tyyppiä: yhdet havaitsevat punaista ja sen lähivärejä, toiset sinistä lähiväreineen ja kolmannet vihreitä lähiväreineen.

  3. b. Mitä on värisokeus, millaisia muotoja sillä voi olla?
  4. Värisokeus on tila, jossa ihmisen väriaisti on häiriintynyt tai se puuttuu kokonaan. Täysin värisokea ihminen näkee vain tummuuden ja vaaleuden eri asteet, eli kaikki on hänelle kuin mustavalkoista. Hän ei tunne yhtään väriä eikä edes ymmärrä, mitä väri tarkoittaa, tai erota toisistaan kahta valokuvaa, jotka eroavat toisistaan vain niin, että toinen on mustavalkoinen ja toinen värillinen. 
  5. Tavallisesti sanalla värisokeus tarkoitetaan värinäön heikkoutta, jolloin ihminen näkee edes joitakin värejä. Yleisin värinäön heikkouden muoto, puna-vihersokeus, on miehillä varsin yleinen; siitä kärsii noin 8 prosenttia miehistä. Naisista sen sijaan vain noin 0,4 prosenttia on puna-vihersokeita. 
  6. Puna-vihersokeutta on eri asteista: jotkut puna-vihersokeat eivät koskaan erota punaista ja vihreää, jotkut sekoittavat nämä värit vain niiden joutuessa vierekkäin. Purppurasokeus on erittäin harvinainen väriheikkoustyyppi. Mahdollisia ovat myös esimerkiksi ruskean ja vihreän eri sävyjen rajoittunut erottelukyky. Kaiken kaikkiaan jonkin asteisesta värinäkökyvyn puutteesta kärsii miehistä noin 10 prosenttia ja naisista vastaavasti noin 0,5 prosenttia.

  7. 3. Määrittele nämä käsitteet:  
  • a. pigmentti 
    Pigmentti on värisävyä muodostava hienojakoinen jauhe, joka ei liukene sideaineisiin eikä liuotteisiin.








    https://fi.wikipedia.org/wiki/Pigmentti
    b. väriaine 
    Väriaine on väriä muodostava aine, joka voi olla joko liukeneva väriaine tai pigmentti.
    c. sävy 
    Sävy on värin sijainti spektrissäPerussävyihin viitataan nimillä kuten punainen, sininen, vihreä ja keltainen. Sävyjä on kuitenkin rajaton määrä, sillä spektrin värisiirtymät ovat portaattomia. Sävyssä eivät ole mukana värin kaksi muuta pääominaisuutta, kirkkaus ja kylläisyys. Sävy pysyy siis samana vaikka väri tummenee tai vaalenee, tai muuttuu värikylläisemmäksi.
  • d. vivahde
    - Vivahde on pieni poikkeama nimeltä mainitusta väristä tai värisävystä ilmoitettuun suuntaan. Kun puhutaan jonkin värin vivahteista yleisluontoisesti, tarkoitetaan, ellei toisin mainita, kaikkia lähtövärin vivahdemahdollisuuksia.

  • 4. Esitä maalaamalla tai muulla tavoin väritähti/ tai ympyrä, jossa on päävärit ja niiden vastavärit sekä välivärit. Kuvaa blogiisi tai sähköiseen portfolioon. 




    5. Piirrä tai kuvaa valööri- eli tummuusastetaulukko. Mitä sillä tarkoitetaan? Kuvaa blogiisi tai sähköiseen portfolioon. 



    6. Määrittele seuraavat käsitteet hiusväreissä:  

      Ei kommentteja:

      Lähetä kommentti

      Koulutehtävä, digitaalinen portfolio

      Nimi ja tuleva ammatti: Josefiina Riihinen, kampaaja Opintosi, omat vahvuusalueesi ja työkokemuksesi: Opintoihini kuuluu kampaajan ja partu...