torstai 27. syyskuuta 2018

Koulutehtävä 27.9

Ihon tehtävät

- pitää kudokset koossa
- suojaa mm. ulkoisilta vammoilta, uv-säteilyltä ja bakteereilta
- estää veden haihtumista
- lämmönsäätely; hikoilu, rasvakudos eristeenä
- D-vitamiini syntyy ihossa uv-säteilyn vaikutuksesta
- tuntoaisti (kosketus, lämpö, kylmä, kipu)
- talin eritys
- aineiden imeytyminen
- kosmeettinen tehtävä


Ihon rakenne: ihon kerrokset



stockshoppe_shutterstock_177791000-iho-rakenne-taitto.png


Hilseily

Hilse on ihosta irronneiden kuolleiden ihosolujen muodostamaa eloperäistä eritettä. Hilseilyä esiintyy ihmisellä erityisesti päänahassa. Lisääntynyt hilseily johtuu usein päänahan liiallisesta kuivumisesta, mutta pitkään jatkuva hilseily voi olla myös oire jostakin ihotaudista. Hilse ei ole sairaus, vaan pikemminkin hiuspohjan ihon epätasapainotila. Normaalisti hiuspohjasta irtoaa soluja pieninä osina eikä niitä juurikaan huomaa, mutta jos hiuspohja jostain syystä kiihdyttää solutuotantoa, alkaa hilseily.


Aiheeseen liittyvä kuva



Ihotyypit

Normaali iho

Tässä ihotyypissä kaikki on balanssissa ja sitä pidetään ihanteena, johon pääsyä muista ihotyypeistä tavoitellaan. Iho saa tarpeeksi kosteutta ja talin eritys on aisoissa. Iho ei siis ole kuiva eikä rasvainen. Heleyden, pehmeyden ja sileyden voi nähdä ja tuntea. Toki normaalissakin ihossa voi silloin tällöin näyttäytyä näppy, tai kylminä vuodenaikoina hetkellistä pintakuivuutta, mutta pääosin iho on hyvinvoiva ja puhdas.
Koska normaalissa ihotyypissä ei ole korjattavia ongelmia, on ihonhoitotuotteiden tarkoitus:
  1. säilyttää kosteustasapaino ihanteellisena ihossa
  2. estää ennenaikaista vanhenemista ja juonteiden muodostumista
  3. suojata ihoa ilmansaasteilta ja UV-säteilyltä

Kuiva iho

Kuiva iho on ohut, kosteusköyhä ja siinä huokoset ovat supistuneet lähes näkymättömiksi. Iholla harvemmin näkee epäpuhtauksia, mutta se voi hilseillä. Kuivaan ihotyyppiin ilmestyvät helpoimmin uurteet ja juonteet näkyviin. Viileisiin vuodenaikoihin tämä ihotyyppi tarvitsee erityisen riittoisaa kosteutusta, koska kylmyys kuivattaa ihoa entisestään.
Anna kuivalle ihollesi:
  1. runsaasti kosteutusta joka tuotteessa pesusta ihovoiteeseen
  2. kosteutusta ihon syvempiinkin kerroksiin, jotta kosteus sitoutuu ihoon.
    Tähän luonnonkosmetiikka on erinomainen syväkosteuttavien elementtiensä ansiosta!
  3. suojaa varsinkin kuivattavaa kylmyyttä vastaan

Rasvainen iho (öljyinen)
Rasvaisessa ihossa talin eritys on liiallista ja ihohuokoset ovat laajentuneet. Iho on kiiltävä, monesti paksun oloinen ja epäpuhtauksia esiintyy helposti. Puhuttaessa öljyisen rasvaisesta ihosta, iho kiiltää paljon ja voi olla kellertävä. Monesti tämän ihotyypin omaavilla myös päänahka on helposti rasvoittuva.
Rasvoittuva iho kaipaa:
  1. talinerityksen hillitsemistä
  2. epäpuhtauksien vähentämistä ja ennaltaehkäisyä hyvin ihoa puhdistavilla tuotteilla
  3. ihohuokosten supistamista ja ihon suojaamista

Rasvoittuva iho (kuivarasvainen)
Kuivarasvaisessa ihossa on samoja ongelmia talin erityksessä kuin öljyisen rasvaisessa ihossa, mutta tässä ihotyypissä tali on paksumpaa ja kuivuu ihon pinnalle. Iho saattaa myös talin määrästä riippumatta olla kuiva ja hilseilevä. Väriltään iho on usein samea ja iho saattaa olla myös hyvin herkkä. Tämän ihotyypin omaavilla päänahka on usein enemmänkin hilseilevä rasvoittumisen lisäksi.
Iho kaipaa hyvää puhdistusta ja suojaa kuten öljyisen rasvainen iho, mutta myös:
  1. ihon pehmentymistä
  2. kosteustasapainon paranemista

Sekaiho
Suomessa monet kokevat ihonsa sekaihoksi. Sekaihossa kasvojen T-alueella (otsa, nenä, leuka) saattaa esiintyä epäpuhtauksia ja iho kiiltää helposti lisääntyneen talinerityksen vuoksi. Muualla kasvoissa iho on normaalia tai kuivahkoa. Joskus sekaihoksi kutsutaan myös kuivarasvaista ihoa, mutta siinä ihotyypissä talineritys, ihon värin ongelma ja ihon herkkyys ovat monesti suurempia kuin sekaihossa.
Sekaihon hoito onkin hankalampaa, koska kasvoista löytyy eri ihotyyppien merkkejä eri kohdista. Ihonhoidossa ylipäänsä onkin hyvä miettiä, mikä on suurin ongelma ihossa juuri sillä hetkellä ja keskittyä eniten kyseisen ongelman hoitoon. Suositeltavaa toki olisi, että varsinkin talvikausina kun kuivan ihon kosteusköyhyys on suurempaa, käytettäisiin rasvaisemmalle T-alueelle eri voidetta kuin muualle kasvojen alueelle.

Herkkä iho
Tämä ei ole varsinaisesti ihotyyppi, vaan herkkyyttä voi esiintyä jokaisessa ihotyypissä eri mittasuhteissa joko hetkellisesti tai pysyvästi. Kuiva ihotyyppi on herkempi herkistymiselle, mutta samoja ongelmia voi olla myös rasvaisessa ihotyypissä. Herkkä iho usein punoittaa, kutisee ja voi tuntua kiristävältä tai kuumottavalta. Ihon herkkyyteen vaikuttaa monet tekijät liittyen ympäristöön, omaan kehoon tai elämäntilanteeseen, mutta monesti syy saattaa löytyä vääristä hoitotavoista tai liian voimakkaista tuotteista iholla.
Herkistynyneen ihon tulisi saada:
  1. rauhoittumaan ja tasapainottumaan
  2. suojattua ja vahvistettua
http://thebutik.fi/tietopankki/ihotyypit/




Hius ja sen rakenne

Hius on muodostunut keratiinista, sarveistuneista, kuolleista soluista. Hiuksen elävä osa on ihon alla.

Kuvahaun tulos haulle hiuksen rakenne
Hiuksen+ihonp%C3%A4%C3%A4llinen+osa.png




Hiuksen elinkaari
Hiuksella on kolme erillaista vaihetta. Ensimmäinen vaihe on anageeni- eli kasvuvaihe. Perintötekijät määrittää, onko hiuksen kasvuvaiheen ikä 2 vuotta, vai 3-4 vuotta tai enemmän. Yleensä kasvuvaihe ajoittuu 2-6 vuoden välille. Hiusten kasvuiän pituuteen ei voida vaikuttaa, mutta kasvukauden suotuisiin oloihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi ravinnolla, ja oikealla hoidolla. Normaali tilanteessa 84% hiuksista on kasvuvaiheessa, jolloin ei ilmene liiallista hiustenlähtöä.
Toinen vaihe on katageeni- eli välivaihe. Välivaihe kestää muutaman viikon ja noin 1 % on tässä vaiheessa.
Kolmas vaihe on telogeeni- eli lepovaihe. Kesto on pari kolme kuukautta, jolloin vanha hius kuolee, juuri kutistuu, kasvu loppuu ja hius tippuu pois. Tässä vaiheessa on 15 % hiuksista normaalitilanteessa. Tämä vaihe näkyy 50-100 hiuksen päivittäisellä irtoamisella, joka on luonnollista hiuksen uusiutumista. Jos lähtee enemmän, kyse on siitä, että hius on kuollut kesken kasvun. Jos hius kuolee kesken kasvun, esim. 3 vuoden iässä, vaikka perimän vuoksi pitäisi elää esim 4 vuotta, niin silloin hiustuppi on tyhjillään vuoden, ennenkuin hiusnysty synnyttää uuden hiuksen.
Kun tämä lepo vaihe loppuu, alkaa uusi kierros uudella hiuksella. Hius syntyy, kasvaa ja kuolee hiustupessa. Hiustupen pohjalla on hiusnysty. Hiusnystyssä on "biologinenkello", joka synnyttää uuden hiuksen aina 2-6 vuoden välein, perintötekijöiden mukaan
Kuvahaun tulos haulle hiuksen elinkaari
http://noviisistatukkatuntijaksi.blogspot.com/2016/11/hius-ja-sen-rakenne.htmlHiusten 
https://www.hiusatelje.fi/blogi/2015/05/16/9




Hiusten ominaisuudet

Hiusten kasvun määrä, nopeus, muoto koko ja laatu vaihtelevat yksilöittäin. Ihmisten hiuskuiduissa on kuitenkin joitakin yleisesti määriteltäviä eroavaisuuksia, joiden mukaan ihmiset voidaan ryhmitellä etnisiin ryhmiin. Maanosien asutuksen sekä ihon ja hiusten ominaisuuksien mukaan ihmiset voidaan jakaa kolmeen rotuun:
1. valkoiseen eli kaukasialaiseen rotuun, johon kuuluvat eurooppalaiset valkoihoiset.  Hius on läpimitaltaan ohuempaa ja on herkempää käsittelylle. Hius voi vaihdella kiharasta laineikkaaseen ja suoraan. Hiusten väri myös voi vaihdella myös hyvin vaaleasta mustaan.

2. keltaiseen eli mongoloidiseen rotuun, johon kuuluvat kiinalaiset eskimot ja intiaanit. Hius on suora, musta, paksu ja vastustuskykyinen.

3. mustaan eli negroidiseen rotuun, johon kuuluvat musta- ja tummaihoiset ihmiset. Tässä yhteydessä puhutaan myös afroamerikkalaisesta väestöstä, joka tarkoittaa Amerikan tummaihoisia. Hius on ohuempi kuin mongoloidinen. Se on tiukasti kierteinen, spiraalimaisen kihara. Väri vaihtelee mustasta ruskeaan ja vaurioittuu helposti.



Hiuslaadun määrittely

Hiuslaatu määritellään tunnustelemalla hiuksia käsissä ja tarkastelemalla hiusten pinnan kuntoa ja ominaisuuksia.

  • Ovatko hiukset kiharat, taipuisat vai suorat
  • Ovatko hiukset jäntevät vai veltot
  • Onko hiuksen pinta liukas vai karkea
  • Onko yksittäinen hius ohut, normaali vai paksu
  • Miten paljon hiuksia on määrällisesti, eli onko hiusmassa runsas vai ohut
  • Kuinka pitkät hiukset ovat
  • Millainen hiusten kunto on

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutehtävä, digitaalinen portfolio

Nimi ja tuleva ammatti: Josefiina Riihinen, kampaaja Opintosi, omat vahvuusalueesi ja työkokemuksesi: Opintoihini kuuluu kampaajan ja partu...