maanantai 28. tammikuuta 2019

Tehtävä ma 29.1 Vaalentaminen

Hapete, esikäsittelymenetelmät ja vaalentaminen, työvälineet ja työtavat vaalennettaessa 

  1. 1. Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee? 
  2. - Vaalennus on hiukselle voimakkain mahdollinen kemiallinen käsittely, sillä se vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia, jolloin hiuksen vetolujuus heikkenee. Terve hius palautuu venytyksestä, mutta vaalennetun hiuksen palautumiskyky heikkenee rikkisidosten vaurioiduttua.

  1. 2. Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet? 
  2. - Emäksisten vaalennusaineiden vaikuttavia aineita ovat vetyperoksidi ja persulfaatit. Jauhemaisten vaalennusvalmisteiden emäksenä käytetään useimmiten silikaatteja, karbonaatteja tai fosfaatteja. Voidemaisissa vaalennusaineissa voidaan käyttää joko ammoniakkia tai etanoliamiinia.

  1. 3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat? 
  2.  Hiusväreissä useimmiten käytetty hapetin on vetyperoksidi. Vetyperoksidin lisäksi hapetinaineisiin on lisätty muun muassa erilaisia pehmentäviä, kelatoivia ja aineen pH:ta säätäviä aineita.

Tehtävät Väriä ja kiharaa-kirjasta s.  91 - 100 


  1. 4. Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa? 
  2. - Koska happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista, kun ainesosat on sekoitettu toistensa kanssa sekaisin.

  1. 5. Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä? 
  2. Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. 

  1. 6. Selvitimme viime viikon tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta. 
  2. - Happivaurioita syntyy hiusten keratiiniproteiiniin myös ihosolujen keratiiniproteiiniin. Koska hiuksen ja ihon keratiiniproteiini ovat lähes samanlaisia, myös ihoproteiinia koossa pitävät rikkisidokset katkeavat ja ihosolukko alkaa hajota. Ihoproteiinin pysyviä happivaurioita voidaan sanoa ihon syöpymiseksi. Hiuspohja elävänä kudoksena ei kestä vaurioitumatta hapettavien emäksisten valmisteiden syövyttävää vaikutusta kuin hyvin lyhyitä vaikutusaikoja.

  1. 7. Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan? 
  2. - Enintään 6%

  1. 8. Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineista? 
  2. Hapanvärinpoiston vaikuttavana aineena on pelkistin. Tämä voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä. Sekaan laitetaan myös jotain hapanta puskuria, kuten sitruuna- ja fosforihappoa. Tavallisin hapanvärinpoistossa käytetty pelkistinon natriumhydroksimetaanisulfonaatti. Emäsvärinpoistoaineiden vaikuttavat ainesosat ovat hapettavat ainesosat, kuten persulfaatit sekä vetyperoksidi.

  1. 9. Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin lyhyesti.
  2. Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hapanvärinpoistossa taas vapautuva vety irroittaa värillsiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä, jolloin hius vaalenee.
  3.  
  1. 10. Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi? 
  2. -Sillä ilmassa on kokoajan happea, käy usein niin, että ilmassa olevat vapaat happiatomit liittävät happaman värinpoiston toisistaan irrottamat värimolekyylit uudelleen toisiinsa. Tällöin hius tummenee jälleen. Tämän takia hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa vetyperoksidia, jotta nähdään, kuinka paljon hius tummuu.

  1. 11. Sivulla 98 esitetään hiusten vaalentumistaulukko, josta on nähtävissä hiusten väri vaalennettaessa eri tummuusasteilla. Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla: 
  1. a. 4, vaalennuspohja ja sen vastaväri 

  1. b. 7, vaalennuspohja ja sen vastaväri 

  1. c. 9, vaalennuspohja ja sen vastaväri 

Pohdi, miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään?  
- Parturi-kampaaja voi katsoa hiusten vaalenemistaulukon avulla, että kuinka paljon tietyn tummuinen hius vaalenee väriseoksen vaalennuskyvyn mukaan. 

Tehtävät Väriä ja kiharaa -kirjasta, s. 130-158 

  1. 12. Mitä otat huomioon, kun levität vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun? 
  2. -Vaalennusaine levitetään ensimmäisenä sinne, missä vaalennuasteen muutostarve on suurin. Vaalennusaineen levittämisessä edetään vaalennustarpeen mukaisesti. Hiuspohjan lähellä olevalle 1-2cm alueelle vaalennusaine levitetään vasta, kun kaikki muut alueet ovat lähes tavoitteen mukaiset. Hiuspohjasta haihtuva lämpö nopeuttaa tyvihiusten alueella vaalennusaineen toimintaa erittäin voimakkaasti.

  1. 13. Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla? 
  2. -Marmoroinnissa vaalennusainetta levitetään hapetevärin päälle. Vaalennusaineesta vapautuva happi vaalentaa sekä hiuksessa olevaa hapettuvaa väriä, että hiusten päällä olevan värimassan sisältämiä hapettuvia väriaineita. Tällöin voidaan aikaansaada samansävyisiä mutta eri tummuusasteisia lopputuloksia.

  1. 14. Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen?
  2. Vaalennusaine tulee levittää mahdollisimman vähän mekaanisesti hieroen tai hangaten, välttäen näin suurimpien rakennevaurioiden syntymisen, eli rikkisidosten katkeamisen.

  1. 15. Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan? 
  2. Vaalennuspesun ohje sisältää yleensä vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sekoitussuhteella, jossa kaikkia on yhtä paljon. Massa valmistetaan reilunkokoiseen astian, josta sitä on pesupaikalla helppo levittää asiakkaan hiuksiin. Vaalennuspesu levitetään kuiviin pesemättömiin hiuksiin ja sitä käytetään runsaasti. Työskennellessä varmistutaan siitä, että väristä poistettavat hiusalueet ovat varmasti tuotteen peitossa. Värinpoiston tehoamista tarkkaillaan jatkuvasti. Tuote huuhdellaan hiuksista välittömästi, kun haluttu vaalennustulos on saavutettu.

maanantai 21. tammikuuta 2019

Tehtävä HIUSTEN VÄRIAINEET 21.1.2019

  1. 1. Mitä on melaniini? 
  2. - Hiussolut syntyvät syvällä ihonalaiskudoksessa karvatupen pohjalla sijaitsevan hiusnystyn pinnalla olevista "emosoluista". Hiusnystyn pinnalla on "emosolujen" lisäksi myös melanosyyttisoluja, jotka valmistavat hiuksen luonnollisen värin, melaniinin.
  1. 2. Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa? 
  2. - Melaniinia tuottavat hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut. Haarakkeiden avulla ne vievät melaniiniväriainetta kuitusoluihin.
  1. 3. Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa? 
  2. - Useimpien ihmisten geeniperimässä on tieto, joka ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon iän karttuessa. Geenit voivat ohjata melaniinintuotannon loppumaan tai vähentymään kuitenkin missä iässä tahansa. Tämä näkyy yksilöllisenä "harmaantumisena", joka voi olla nopeatempoista tai hidasta.
  1. 4. Mikä on vitiligo? 
  2. - Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa melanosyyttisolut eivät pysty tuottamaan melaniinia. Se näkyy värittöminä pälvinä ihossa ja sillä alueella kasvavissa hiuksissa. Vitiligohiuksen värjäämiseen pätee samat lainalaisuudet kuin harmaantuneiden hiusten värjäämisen.
  1. 5.Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen? 
  2. - Melanosyytit lopettavat melaniinin tuotannon iän karttuessa.
  1. 6. Hiuksissa voi olla kolmenlaisia erilaisia melaniinejaKuvaile niitä tarkemmin. 
  2. Rakeinen väriaine eli eumelaniini
  3. - Heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa jonka ihminen näkee ruskeana.

  4. Hajanainen väriaine eli feomelaniini
  5. - Heijastaa keltaista ja punaista valoa. Jos luonnolliset hiukset näyttävät auringonvalossa punaruskeilta, hiuksissa on runsaasti feomelaniinia. Punahiuksisilla ihmisillä feomelaniinin määrä on suurin.

  6. Sekamelaniini (eu- ja feomelaniinien ominaisuukksia)
  7. - Sekamelaniinien esiintymisestä ja etenkin niiden olemassaolon vaikutuksista värikäsittelyihin ei ole tutkimustietoa, ja onkin oletettavaa, että niiden mahdollinen olemassaolo ei vaikuta millään tavalla käytännön työhön, sillä kaikista hiuksista löytyy joka tapauksessa eu- ja feomelaniineja (harmaantuneita ja albiinohiuksia lukuun ottamatta).
  1. 7. Henna-kasvi on yksi hiuksen luonnosta saatava keinotekoinen väriaine. Millaista harmia se voi aiheuttaa värjäyksessä kirjan mukaan ja miksi? 
  2. - Hennavärjäyksen yhteydessä hiuksiin joutuvat metallit edistävät hapen vapautumista. Pahimmillaan tästä seuraa ennakoimaton määrä pysyviä happivaurioita.
  1. 8. Suoraväri -ainesosa on toinen kirjan mainitsemista keinotekoisista väriainesosista. Miten tunnistat suoraväriaineen 
  1. a.INCI -listan perusteella 
  2. - Tavallisimmat suoraväriainesosatyypit: blue 4, brown 6, yellow 13, orange 3, red 80, 2-nitro ja 6-nitro.
  1. b.koostumuksen ja olomuodon perusteella 
  2. - Se on yleensä yhdessä pullossa, eli se ei koostu sekoiteltavista ainesosista.
  1. 9. Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?
  2. - Shampoissa, hoitoaineissa tai muotoilutuotteissa jotka värjäävät hiuksia. 
  3. - Niin sanotuissa sävytteissä tai värivaahdoissa eli kaikissa sellaisissa värivalmisteissa, joihin ei lisätä hapettavia ainesosia.
  4. - Hapettumiseen perustuvissa värivalmisteissa, joita myydään usein nimikkeillä kesto- ja kevytväri
  5. - Vaalennusaineissa.
  1. 10.Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen? 
  2. - Sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriainesosat lähtevät pesussa kokonaan pois hiuksista. Sähkökemiallisesti kiinnittyviä suoraväriainesosia on kahdenlaisia: negatiivisesti varautuneita ja positiivisesti varautuneita. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiiniin positiivisesti varautuneisiin kohtiin, ja positiivisesti varautuneet suoraväriainesosat kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin.
  1. 11.Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi? 
  2. - Koska ne ovat värittömiä. Ne muuttuvat värillisiksi, kun ne päästetään reagoimaan hapen avulla.
  1. 12. Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita? 
  2. - Esiväriaineita käytetään hapettumiseen perustuvissa hiusvärivalmisteissa, joita myydään esimerkiksi nimikkeillä kesto- ja kevytvärit.
  1. 13. Mitä musta ”hennatatuointi” sisältää ja miksi se voi olla ottajalleen vaarallinen? 
  2. - Siinä useimmiten käytetty synteettinen hapettuva hiusväriainesosa, parafenyleenidiamiini, kuuluu voimakkaimmin allergiaa aiheuttaviin kosmeettisiin hapettuviin väriainesosiin. Koska mustassa "hennatatuoinnissa" tämä väriainesosa jää iholle pitkäksi aikaa, se ehtii herkistää huomattavasti enemmän kuin sama ainesosa hiusvärin keskimäärin 30 minuutin vaikutusajalla. Mitä useammin ja pidempään henkilö altistuu kyseiselle ainesosalle, sitä todennäköisemmin hänelle voi syntyä allergia ainesosaa kohtaan.
  1. 14. Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli ”happivaurio” syntyy?
  2. - Vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisidoksia, sitä ei voi enää palauttaa millään keinolla eikä sitä voi myöskään estää. 
  1. 15. Mikä värjäysmenetelmistämme aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi? 
  2. - Vaalennusainekäsittelyt, sillä vaalennusaineen sisältämät persulfaatit ovat tehokkaita hapenvapauttajia.
  1. 16. Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värittelyn (värjäyksen) yhteydessä? 
  2. - Kaikki hiuksen rikkisidokset katkeavat.
  1. 17. Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa? 
  2. - Happivauriot näkyvät hiuksessa kiillottomuutena, sähköisyytenä, hiusten tunnun karkeutumisena, hiusten helppona takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeana selvittämisenä. Pelkkä silmämääräinen tutkailu ei riitä, vaan on tunnusteltava hiuksia, tarkasteltava niiden valontaittokykyä ja eroja eri kohdissa hiuksia. Joskus happivauriot ovat hankala tunnistaa, koska useissa muotoilutuotteissa, shampoissa ja hoitoaineissa käytetyt ainesosat pinnoittavat hiusta tehokkaasti, jolloin hius tuntuu sileältä ja taittaa valon tasaisesti.
  1. 18. Miten otat huomioon happivauriot hiusten käsittelyissä? 
  2. - Hiuksen rakennevaurioiden määrän selvittäminen on tärkeää, kun arvioidaan värjäysmenetelmän valintaa, Jos arviointi ei ole totuudenmukainen, saattaa hiuksiin syntyä niin paljon uusia rakennevaurioita, että ne yksinkertaisesti hajoavat käsitelyn aikana, tai niistä voi syntyä venyvää "purukumimaista" proteiinimassaa käsittelyn jälkeen. Jos rakennevaurioiden arviointi on totuudenmukainen ja on syytä epäillä, ettei hius enää kestä yhtään happivauriota, voidaan asiakkaalle suositella sellaista värikäsittelyä, jossa hiuksia ei altisteta hapetuskäsittelylle, kuten suoravärjäystä.

Koulutehtävä, digitaalinen portfolio

Nimi ja tuleva ammatti: Josefiina Riihinen, kampaaja Opintosi, omat vahvuusalueesi ja työkokemuksesi: Opintoihini kuuluu kampaajan ja partu...